

Rabarbersirap är en smaksatt sirap som framställs av rabarber. Den används ofta som sötningsmedel, men kan även användas i drinkar, bakning och matlagning. De allra flesta använder det för att göra en rabarberdrink. Här kommer vi att berätta om dess historia, hur man tillagar den, samt vad man kan använda den till. Vi kommer även att lista några misstag man ska undvika när man gör en rabarbersirap!
Rabarbersirap framställs på rabarber, socker, vaniljstänger och vatten. Koka rabarbern i en kastrull med vatten tills den blir mjuk. Tillsätt sedan socker och en vaniljstång och låt det koka i ytterligare några minuter. Låt sirapen svalna innan du häller den i en flaska eller burk.
Rabarbersirap är inte bara en sötningsmedel, utan kan även användas i bakning och matlagning. Däremot används det som sagt oftast för att göra en somrig och fruktig rabarberdrink. Man kan även använda det för att toppa pannkakor, våfflor eller glass.
Dessutom är rabarbersirap en utmärkt ingrediens i kylda drinkar som mocktails och cocktails. Prova gärna att blanda sirapen med gin och vodka för en god rabarbertini!
Trots att rabarbersirap med gin och tonic är väldigt gott, finns det flera andra korta och enkla drinkrecept vi vill dela med oss av. Varför inte blanda ihop en härligt läskande cocktail med lemonad eller fruktig apelsinjuice?
Några korta recept med rabarbersirap:
Rabarbersirap håller sig i upp till två år. Hållbarheten är ungefär densamma som vanlig sirap, som bekant inte har något bestämt bäst före-datum. Men vi anser ändå inte att du bör använda den efter två år. Glöm inte att förvara rabarbersirapen i en kall, mörk och torr plats för att säkerställa så lång hållbarhet som möjligt.
Japp! rabarbersirap går att frysa in. Man kan faktiskt även frysa rabarbern innan man gör sirapen, men vi anser att det är bättre att frysa själva sirapen. Då slipper du koka rabarbern om igen och det tar bara några minuter att tina rabarbersirapen. Frys gärna in sirapen i små burkar, då kan du ta fram lite då och då så slipper du frysa om den varje gång du vill göra en drink.