whiskey sour
| |

Whiskey Sour

En Whiskey Sour är en alkoholhaltig dryck som normalt består av whiskey, citronjuice, sockerlag och Angostura Bitters. Ibland innehåller den även äggvita. Drycken har ursprung i USA och är en av de mest populära drinkarna på amerikanska barer. Du kommer du lära dig det bästa receptet som du kan hitta för en äkta, traditionell och fantastiskt god Whiskey Sour. Vi kommer också lära dig de vanligaste misstagen som görs vid tillredningen, samt huruvida ägg verkligen är nödvändigt och om en vegansk variant är verkligen är god.

whiskey sour

Whiskey sour

Det bästa receptet du kan hitta för att blanda en ljuvlig whiskey sour.
Förberedelser 2 minuter
Tillredningstid 2 minuter
Total tid 4 minuter
Typ Drinkar
Ursprung Amerikanskt
Antal drinkar 1 drink
Kalorier 252 kcal

Ingredienser
  

  • 5 cl Bourbon whiskey Maker's Mark eller Jim Beam är bäst
  • 3 cl Citronjuice
  • 2 cl Sockerlag
  • 1/2 Äggvita
  • 2-3 Stänk av Angostura Bitters

Instruktioner
 

  • Addera ingredienserna i en tom shaker
  • Torrskaka shakern tills äggvitan skummar
  • Tillsätt is och skaka shakern rejält
  • När du känner att drinken är kall så är det dags för nästa steg
  • Häll nu upp din Whiskey Sour i ett passande glas
  • Avsluta med att garnera med ett körsbär
Ingredienser Äggvita, Angostura bitters, Bourbon whiskey, Citronjuice, Jim Beam, Maker’s Mark, Sockerlag

Hur smakar en Whiskey Sour?

Denna drink har en frisk och syrlig smak med en touch av whiskey-smak i varje klunk. Drinken är relativt enkel att göra och det finns många olika varianter. Den lämpar sig utmärkt för att njutas av under långa kvällar.

Historien bakom Whiskey Sour

Whiskey Sour har sitt ursprung i USA och är en av de äldsta alkoholhaltiga dryckerna. Den första skriftliga referensen görs i läkaren Benjamin Rushs medicinska bok ”An Inquiry Into the Nature and Causes of the Fevers of Western Virginia”, som publicerades år 1833. I boken nämner Rush drinken och beskrev den som en ”brusande blandning av whisky, citronsaft, socker och vatten.”

3 vanliga misstag när man blandar en Whiskey Sour

whiskey sour recept

Många som blandar en Whiskey Sour tenderar att upprepa samma misstag. Dessa är bland annat att använda en annan whiskey än bourbon – det måste vara bourbon. Annars kommer det smaka förfärligt. Det andra misstaget som görs är att inte använda några stänk av Angostura Bitters. Det tredje, och sista misstaget, är att inte skaka ingredienserna ordentligt i shakern.

Därför ska du se till att undvika att upprepa följande misstag:

1. Användning av en annan whiskey än bourbon.

2. Att inte använda ett par stänk av Angostura Bitters.

3. Att inte skaka ingredienserna ordentligt.

Saffran är väldigt gott i denna drink

Saffran är inte bara en av de dyraste kryddorna i världen, utan också den mest använda ingredienserna i en Whiskey Sour. Saffranets unika smak passar perfekt till whiskeyns robusta smakkaraktär, och ger drycken en unik kryddighet. I receptet nedan följer vi traditionen och använder oss av saffran, men det går lika bra att ersätta den med vanliga torkade apelsinskal.

Bästa bourbon till Whiskey Sour

När det kommer till Whiskey Sour är bourbon den absolut bästa whiskey-sorten att använda. Här följer en lista på de bästa bourbons du kan använda till denna fantastiska drink. Du kan använda vilken bourbon som helst av de nedanstående utan att förstöra smaken.

  • Maker’s Mark
  • Jim Beam
  • Knob Creek
  • Jack Daniel’s
  • Wild Turkey
  • Evan Williams

Vilket glas är det mest optimala för denna drink?

Whiskey Sour serveras alltid i ett highballglas. Det är det optimala glaset för denna drink på grund av sin form och storlek. Glaset ska även vara av hög kvalitet för att behålla drinkens temperatur.

Näringsinnehåll

Näringsinnehåll per 100 ml*:

  • Energi: 252 kcal
  • Protein: 0 g
  • Fett: 0 g
  • Kolhydrater: 15 g
  • Natrium: 0 mg
  • Alkohol: 14,4% vol.

*Detta är ett ungefärligt näringsinnehåll. Exakta siffror kan variera beroende på ingrediensernas kval

Är det verkligen gott med en vegansk variant?

Ja, det är faktiskt mycket gott med en vegansk Whiskey Sour. Drycken kommer att behålla sin friska och syrliga smak. Vad du eventuellt kan uppleva är att whiskeyn inte kommer att smaka lika kraftigt som om den innehåller äggvita. Detta beror på att äggvita ger drinken en mer komplex smak. Men det är alltså väldigt gott, och något du definitivt borde prova!

Vilka är de vanligaste garneringarna?

  • Citronskiva
  • Körsbär
  • Apelsinskal

Går det bra att använda en lime i Whiskey Sour?

Ja, det går bra att använda lime i stället för citron i denna drink. Det finns dock en viktig sak att tänka på när man ersätter citron med lime. Limesaft är inte lika syrlig som citronsaft, och därför måste du använda mindre sockerlag i drinken om du vill att den ska ha samma syrlighet. Lime ger dessutom en friskare smak än citron, så det kan vara en bra idé att använda lime i stället för citron om du vill ge din Whiskey Sour en lite friskare smak.

Går det att blanda en Whiskey Sour utan äggvita?

whiskey sour utan ägg

Ja, det går faktiskt. Äggvita är inte en obligatorisk ingrediens i Whiskey Sour och det finns många recept utan äggvita. Det finns dock vissa som hävdar att äggvitan ger drycken en friskare och krämigare smak, och vi är beredda att hålla med. Men om du vill kan du helt enkelt utlämna äggvitan utan att förstöra drinken.

Recept utan äggvita

  • 5 cl Bourbon whiskey
  • 3 cl Citronjuice
  • 2 cl Sockerlag
  • 2-3 Stänk av Angostura Bitters

Passar den bra att dricka under julen?

Ja, den passar utmärkt till julen. Den friska och syrliga smaken är precis vad man behöver för att pigga upp sig själv under de mörka och kalla vintermånaderna. Så blanda en juldrink lagom till julklappsöppningarna!